Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

HTML

Egyevmanilaban

Friss topikok

  • konyvesviktor: Megnéztem az időképen, és nem is mutatja. :-P De kitartás!! Majd ha lesz áram, tegyetek fel fotóka... (2014.07.13. 11:17) Rain is coming...

Címkék

Rice and shine!

2014.09.21. 05:48 T i b i

Megtörném a csendet kicsit végre :).

Először is így a harmadik hónap végén elmondható, hogy megérkeztünk. Mindketten dolgozunk és a lakás is be van rendezve (éljen-éljen). Újra lehet a szórakozásra koncentrálni kicsit.

Azt kell mondjam, hogy itt Manilában az egyik legnagyobb örömforrás az a sokszínű és finom étkekben keresendő. Minden van, kivéve az otthoni ízeket. Van hamburger, van pizza (jóféle) és az összes Ázsiai konyha japántól a thai-ig.

Kezdjük a helyivel.

A pinoy konyha nehéz és hús orientált. A nemzetinek tekinthető Adobo garlic rice-szal egészen magyarosnak hathat, az egyetlen dolog ami hiányzik hozzá, ahhoz, hogy jófajta disznópöri legyen belőle csak a piros fűszerpaprika, egyébként: hagyma, fokhagyma, disznóhús, só, bors, a saját zsírjában omlósra főzve. Hozzá az elmaradhatatlan sült fokhagymás rizs (a garlic rice), amire néha a biztonság kedvéért még a belesült fokhagymán kívül szórnak egy kis pirítottat. Nagyon finom és nagyon heavy. 

A másik kedvenc talán a tapa, ami nagyjából ugyanaz, mint az adobo, csak sima rizzsel és fokhagyma nélkül, marhahúsból. Két tükörtojással, kedvelt reggeli.

Sisig: arról kapta a nevét, hogy a zsír még sistereg a kaja alatt amikor azt vaslapon feltálalják, azt hiszem az egyetlen különbség az adoboval szemben a kevesebb fokhagyma és a hús egészen apró darabokra való összevágása. Sisig mindenből van, disznóból, marhából, csirkéből, polipból de még krokodilból is. (krokodilt még Manilában nem láttam, de állítólag vidéken létezik)

 

Ja igen: a rizs. Az van reggelire, ebédre és vacsorára is. Még a McDonaldsban is van rizses étel. A rizs annyira alapvető és magától értendő, hogy még a fizetésemben is kapok rizs-juttatást (rice subsidy), amit törvényileg előír a helyi állam. Úgy számoltam, hogyha tényleg rizsre költeném, úgy lendületből hazahoznék 20-30kg nyers rizst a fizummal. Azzal tényleg ellennék egész hónapban.....

Az amerikai beütést elég erősen lehet érezni - Pizza Hut, Dunkin Donut, McDonalds (és Pinoy verziója a Jolibee), Starbucks szinte mindenhol van. A McDonaldsban egy menü 120 PHP, ami HuF-ban úgy 700. Ennyit tudnék mondani - a kajához hozzájutni olcsó és gyors. Csak rostokat és zöldséget ne akarjon az ember. Hamburger, fasirtos spagetti és pizza mindenhol van.

A piacon, a market-marketben egy Polip sisig rizzsel 80 pezó (400 HuF) és bizony nagyon finom, csak a tömeg elviselhetetlen, plusz az evőeszközöket egy központi helyről kell kivenni és a tisztítás kicsit néha hanyag.... mmmmmm....

Ami a többi ázsiai helyet illeti, lehetőségekben határ a csillagos ég. Az utóbbi időben a nagy kedvenc az a levesek gazdagon (noodle soup - tésztás leves?), avagy japán ramen leves vagy a vietnam-i pho levesek. Jó sok tészta hús és igen ZÖLDSÉG egy nagy tálban amiből pálcikával lehet kienni a betétet, majd cuki kerámia kanállal a levét. Mi lehet a betét, csirkehúsos-fürjtojásos, marhahúsos, tengeri kütyüs, szimplán kisrákos.....úúúú van minden.

Egy nagy kedvenc benn a high streeten a Mogu, ahova elsősorban a sushik és miegymások miatt megyünk, de van sok szerethető kishamburgeres, vagy a változatosság kedvéért egészséges hely is (vegyes zöldséglé, grill lazac és spárga..... hú az néha de jó).

A kávéval kicsit bajban van az ember, nem nagyon szeretik errefelé a jó kis eszpresszót, persze ettől még finom például a batangas café, ami bár hosszú de nagyon erősre és érces ízűre főzött. 

A gyümölcsök pedig megérnének egy külön bejegyzést :) Azt hiszem már említettük, hogy a mangó a Földön sokak szerint itt a legfinomabb. 

Folyt köv.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyevmanilabn.blog.hu/api/trackback/id/tr426715935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása